2006 Gemmy van Laere

Gemmy van Laere ontving de Vredesprijs voor haar werk met vluchtelingen.

Van Laere is al meer dan 20 jaar actief in het vrijwilligerswerk. In 1982 begon ze daarmee in het Vrouwenhuis. Tien jaar later maakte ze de overstap naar de Stichting Nieuwkomer + Vluchtelingenwerk Breda. Ze werd de persoonlijke begeleider van vluchtelingen. Gemmy was niet de enige die zich op deze manier voor de mensen inzette, ze is wel de enige vrijwilliger die dit werk nog steeds doen. Al 14 jaar lang, 2 dagen per week en dat is heel bijzonder, volgens de jury.

Het begeleiden van vluchtelingen hield in dat ze wegwijs werden gemaakt in onze samenleving, een woning zoeken en inrichten, scholen voor de kinderen uitzoeken, zorgen dat ze een huisarts krijgen etc. Vluchtelingen hebben veel problemen en de begeleider is de aangewezen persoon om hen daarmee te helpen. Gemmy van Laere is voor veel vluchtelingen hun praatpaal en hun Klaagmuur. Vrienden, bekenden en collega’s beschrijven Gemmy als betrouwbaar, een vrouw met moed, humor en scherp relativeringsvermogen.

Voor de wijze waarop zij zich inzet als een ware vluchtelingenambassadeur, die de maatschappelijke en economische zelfstandigheid van vluchtelingen ondersteunt verdient Gemmy van Laere de Bredase Vredesprijs 2006.