2012 Wout Bastiaansen
2012 Wout Bastiaansen

2012 Wout Bastiaansen

Wout Bastiaansen ontvangt de Vredesprijs vanwege zijn verdienste voor de samenleving. Vaak doet hij dat in stilte en treedt hij niet graag op de voorgrond. Wout is volgens de jury ‘groot in het kleine’.

Bij de herstart van de Derde Wereld Werkplaats op het terrein van het Zorgcentrum/SVD missieterrein werden vrijwilligers gevraagd. Wout Bastiaanssen was een van de eerste vrijwilligers die zich aanmeldden om dit initiatief te ondersteunen. Hij was destijds eigenaar van een bloemisterij tussen de Noordelijk Rondweg en de spoorlijn. Door familieomstandigheden moest het bedrijf helaas sluiten en wilde hij graag actief blijven.

Wout is  te karakteriseren als: groot in kleine dingen, zoals luisteren, mensen motiveren en hard en praktisch werken. Geen organisator maar wel een centrale, alom ge waardeerde figuur in een organisatie. Iemand met oprechte betrokkenheid bij mensen in de Derde wereld.

Wout is vrijwilliger bij de Derde Wereld Werkplaats (tegenwoordig Tools to Work) in Teteringen. Hij reviseert gereedschappen voor kleinschalige projecten in Afrika. Wout heeft in de 20 jaar dat hij bij de werkplaats actief is al duizenden gereedschappen gereviseerd. Hij werd specialist en doet dat nog steeds met veel liefde en zorg.

Als er iemand is die verdraagzaamheid uitstraalt is het Wout. Met zijn vriendelijke en rustige omgang met mensen, is hij actief om mensen op hun gemak te laten voelen. Hij stimuleert hen om goed met elkaar om te gaan. Hij begeleidt jongeren om het vak te leren. Ook heeft een goed luisterend oor ontwikkeld.

Hij werkt inmiddels, 21 jaar als vrijwilliger, 3 dagen per week. Wout heeft een bijzondere plaats in de werkplaats. Hij houdt van mensen en mensen houden van Wout. Het is ook de vriendschap onderling wat mensen bindt zegt Wout weleens en daar zit een grote kern van waarheid in.

Jonge mensen die bij de stichting werkervaring opdoen mogen Wout ook graag; hij wijst ze op het plezier in het werk en het genieten van kleine dingen. Vrijwilligers als Wout zijn onbetaalbaar en smeerolie voor de werkplaats. De goederen die de Derde Wereld Werkplaats repareert, gaan naar projecten in Afrika.

 In 2001 reisde Wout met een aantal vrijwilligers naar Kenia. Dat bezoek was zeker een inspiratie voor het werk dat hij doet  bij de Derde Wereld Werkplaats.

Verder heeft Wout zich jarenlang ingezet bij de Helder Camara school in de tuin. Zijn vrouw heeft zich jarenlang ingezet als vrijwilliger bij Zorgcentrum Zuiderhout. Naast het koffie schenken en het verzorgen van de bloemen was zij ook actief bij allerlei klussen die daar te doen waren. Samen vormen zij  een heel bijzonder koppel. Heel bescheiden en eigenlijk heel onzichtbaar.

Voor de bijzondere wijze en de betrokkenheid waarmee hij zich inzet voor de samenleving en daardoor een bijdrage levert aan armoedebestrijding en vrede, verdient Wout Bastiaanssen de Bredase Vredesprijs 2012.