2013 Ria Bekkers
2013 Ria Bekkers

2013 Ria Bekkers

Ria Bekkers uit de Groenstraat 42 te Prinsenbeek is een bijzondere vrouw die oog heeft voor een betere wereld. Zowel dichtbij als veraf en dat laatste is voor haar dan met name een betere wereld voor de inwoners van twee kleine dorpjes in Kenia, Ahero en Awasi. 

Op een wel heel aparte wijze weet Ria de wereld van de Prinsenbeekse inwoners te verbinden met de wereld van de Kenianen. Al meer dan tien jaar heeft Ria een winkeltje achter haar woning waar de inwoners van Prinsenbeek hun overtollige spullen kunnen brengen. Die goederen worden opgeknapt en gerepareerd als het nodig is en verkocht.  De opbrengst komt ten goede aan projecten in Kenia.

Wie in Prinsenbeek kent haar Kenia-winkeltje niet en wie kent de passende ondertitel van het winkeltje niet: your second hand is their second chance. 

Samen met haar vrijwilligersgroep van maar liefst 20 personen, slaagt Ria erin invulling te geven aan de realisering van de doelstellingen van een stichting die Ria speciaal in het leven heeft geroepen voor de onderwijsprojecten in Kenia en een beter perspectief voor de kansarme jeugd aldaar in het bijzonder. Meer concreet weten vrijwilligers en Ria jaarlijks enkele duizenden euro’s bij elkaar te sprokkelen voor Kenia. De spullen kunnen gebracht worden maar als dat niet mogelijk is dan komen Ria of de vrijwilligers de spullen ook ophalen. Al is de winkel iedere vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur open, Ria en haar vrijwilligers zijn de hele week met de spullen en het stichtingswerk in de weer. Dagelijks krijgt Ria aan haar voordeur spullen aangeboden. 

Ook emballageboxen in verschillende winkels in Prinsenbeek en omgeving zorgen voor een flinke financiele impuls: deze boxen zijn steeds goed gevuld met bonnetjes van lege flessen. 

Wekelijks legt Ria verantwoording af in het plaatselijk blad ‘Modern Prinsenbeek’. Ria draagt de doelstellingen van haar stichting graag uit en op verzoek is zij altijd bereid een lezing te houden. De website van de stichting werkt zij  zeer acuraat bij en ook via die weg geeft zij  inzicht in de vorderingen die gemaakt worden met de projecten in Kenia en de gelden die door de stichting voor deze projecten zijn verkregen.

Ria is de motor en de promotor achter de stichting en de projecten die in Kenia met de inwoners daar worden gerealiseerd. Het zijn de bekende druppels maar door volharding weten de vrijwilligers en Ria in Prinsenbeek deze voor de inwoners van de twee dorpjes tot een hele plas te maken.

Door haar rapportages in woord en beeld weet Ria het vizier van heel veel mensen op de grote wereld buiten de eigen Prinsenbeekse grenzen te verruimen en concreet invulling te geven. Haar initiatief tot de zogenaamde ‘aanschuiftafel’ is inmiddels in Prinsenbeek een bekend gegeven. Mensen uit Prinsenbeek die afkomstig zijn andere landen, koken dan een maaltijd met gerechten uit hun vaderland en vertellen tijdens het eten over hun land. In 2012 schoven ruim 100 Prinsenbekenaren op deze manier aan.Ria Bekkers is een zeer bescheiden mens, vol energie voor het werk waarvoor haar stichting staat en altijd onderweg om de zwakkeren metterdaad kansen te bieden op een beter bestaan. Daarom verdient zij de Bredase Vredesprijs 2013.