2014 Familie Meijers
2014 Familie Meijers

2014 Familie Meijers

In de geschiedenis van de Bredase Vredesprijs is het al meer voorgekomen dat een echtpaar is voorgedragen. Ook dit jaar was dit het geval: het echtpaar Marianne en Roel Meijers uit Bavel. Als je met hen contact hebt dan spreek je over de Stichting Harambee, Kenia, en dan voornamelijk onderwijs. Hoe serieus zij hun vrijwilligerswerk opvatten, blijkt wel nu zij op de prijsuitreiking helaas verhinderd waren aanwezig te zijn, omdat zij in Kenia verblijven en aldaar hun projecten bezoeken. Om die reden is de prijs uitgereikt aan de voorzitter van Harambee, de heer Ad van Ardenne.  

Roel deed in de jaren ’70 na zijn studie ontwikkelingswerk in Kenia en stond aldaar voor de klas. Als wis- en natuurkundeleraar op een middelbare school. Zijn passie voor dit land en vooral dit werk – onderwijs geven aan kinderen – heeft hem niet meer los gelaten. Hij nam zijn vrouw, Marianne, en hun kinderen mee in die passie. In 1998 en 2001 ging het gehele gezin naar Kenia om op zijn oude school enkele klaslokalen aan te bouwen. Daar hoorden zij de vraag naar meer schoolgebouwtjes en meer onderwijsmogelijkheden. 

Nu vele jaren later mag geconcludeerd worden, dat Marianne en Roel van Kenia en van onderwijsverbetering aldaar hun levenswerk aan het maken zijn. In 2001 richtte zij de stichting Harambee Holland op. Harambee betekent letterlijk ‘samen de handen ineen slaan’. Dat ‘samen’ is hun overtuiging voor succes geworden; niets onderneemt Harambee – en namens Harambee, Roel en Marianne – dan alleen na overleg en in samenwerking met de lokale bevolking en met andere organisaties, die zich op de ontwikkeling van de Keniaanse bevolking richten. Om die reden verblijven ze ieder jaar twee lange periodes in Kenia. Om de projecten te bezoeken, de bevolking te ondersteunen, de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en de nodige contacten aan te halen en uit te breiden. Inmiddels hebben zij in Kenia een goede reputatie opgebouwd, een reputatie die ertoe leidt dat de scholen ook snel goed opgeleid onderwijspersoneel kunnen aantrekken en wat even belangrijk is, erkenning krijgen van de Keniaanse overheid, waarna de overheid in de regel garant staat voor de salarissen van dit personeel. 

Het werk in Kenia vraagt hun volle aandacht maar ook de geldinzameling in Nederland voor de projecten die op de lijst van Harambee staan. Samen met het bestuur en vele vrijwilligers zetten zij zich in om het werk van Harambee in Nederland bekend te maken. En ook daarin zijn zij succesvol. Door hun beproefde werkwijze en solide organisatie hebben zij een plaats verworven in de top 10 van de Goede Doelen Top 50 van Trouw. Voor een dergelijke vermelding gelden zeer strenge eisen.

Eerder heeft de jury, vrijwilligers van de Derde Wereldwerkplaats uit Teteringen, nu Tools to Work, in aanmerking genomen voor de Bredase Vredesprijs. Marianne en Roel Meijers werken nauw met deze stichting samen. Vooral als het gaat om het vakonderwijs en het vervoer van onderwijsmateriaal. Zo versterken de beide stichtingen in Breda hun goede werk voor Kenia. 

De jury is het met degene die de voordracht heeft ingediend volledig eens: dit enthousiaste en ondernemende echtpaar, dat zich al zoveel jaren vanuit een brede visie en een gedegen organisatie voor de ontwikkeling van de Keniaanse jeugd inzet, verdient de Bredase Vredesprijs 2014. Dit jaar een keramiek “de hand” van keramiste Liesbeth Struijs uit Rijsbergen, die op uitstekende wijze zowel de betekenis van de naam van de Stichting, als de verdiensten van Roel & Marianne symboliseert.

De winnaars, het echtpaar Meijers, kon niet aanwezig zijn want zij waren in Kenia om daar de voortgang “hun” projecten te volgen. Mede-genomineerden Magda Wallenburg en Elle Bouwman-Postma werden eveneens in de bloemen gezet voor hun inzet.