2018 Mo Omar
2018 Mo Omar

2018 Mo Omar

De jury roemt Omar vooral voor zijn positieve invloed op de plaatselijke jeugd. ,,Was het tot voor kort zo dat bij het verschijnen van de wijkagent de jongeren zich snel uit de voeten wisten te maken, nu voetbalt de wijkagent met de jongeren mee”, staat er onder andere in het juryrapport te lezen.

Omar laat in een reactie dat hij de prijs vooral als een aanmoediging ziet om door te gaan. ‘Dit geeft mij kracht om door te gaan en verder te bouwen aan de Haagse Beemden.’

Vlogger Mo: Van kindsoldaat naar Vredesprijs

Overgenomen van: BredaVandaag, dinsdag 25 september 2018

BREDA – Mo Omar, ook wel bekend als Vlogger Mo, is vrijwilliger bij Grote Broer. Hij kent bijna iedereen in de wijk. Hij Vlogt, hij praat en is overal in de wijk als het even kan. De 21-jarige Mo ontving de Bredase Vredesprijs voor zijn werkzaamheden bij Grote Broer. Tijd om eens een kijkje te nemen in de Haagse Beemden.

De voormalige basisschool waar Grote Broer gevestigd is, is het thuishonk van Mo. Hij is daar bijna elke dag te vinden. Hij heeft zijn werkkleding altijd aan, dat is één van de regels die ze met z’n allen belangrijk vinden. Hij brengt ons naar het kantoortje waar we rustig kunnen zitten.

Mo blijft bescheiden over zijn prijs. “Ik heb hem niet in mijn eentje gewonnen, maar met het team van Grote Broer”, zegt hij. Ook als zijn projectleider van Grote Broer benadrukt dat het echt zijn eigen verdienste is, blijft hij bescheiden en geeft hij het team de credits.

Grote Broer

Grote Broer helpt jongeren die moeilijk aansluiting kunnen vinden in de maatschappij. Onder andere in de wijk de Haagse Beemden is dat nodig. Door veel aanwezig te zijn op straat en de jongeren bij Grote Broer te betrekken, verminderen ze de overlast op straat, is de gedachte.

In 2016 kwam Mo zelf als zo’n jongen binnen bij de organisatie, inmiddels is hij opgeklommen naar status goud. “Als je hier net binnenkomt heb je de status brons. Als je goed je best doet, kan je een hogere status verdienen. Bij elke hogere status krijg je meer verantwoordelijkheden. De status goud is het hoogste wat je kan hebben bij Grote Broer.”

Geen normale jeugd

De jeugd van Mo was niet onbezorgd. Hij is toen hij een jaar of acht was kindsoldaat geweest. In Nederland had hij op een gegeven moment geen school of werk meer. “Dan is het moeilijk om positief te blijven”, vertelt hij. “Toch probeerde ik dat wel te zijn, want ik wilde iets bereiken. Bij Grote Broer voelde ik me vanaf het begin op mijn plek.”

Omdat hij zelf geen onbezorgde jeugd heeft gehad, wil hij dat wel meegeven aan de kinderen uit zijn wijk. Daarom heeft hij het project ‘Kleine Broer’ gestart voor kinderen tussen de tien en vijftien jaar. “Het belangrijkste ik ze wil leren zijn normen en waarden. Maar ook op tijd komen, netjes een hand geven en met twee woorden spreken zijn dingen die we ze proberen te leren”, vertelt hij. “Maar vooral met de simpele dingen die ze op die jonge leeftijd missen wil ik ze helpen. Zoals er gewoon voor ze zijn en helpen bij hun huiswerk.”

Vloggen

Mo maakt filmpjes over zijn werkzaamheden bij Grote Broer in de wijk. Dat hij wellicht de rol van buurtjournalist heeft, daar is hij niet zo erg mee bezig. “Ik heb van tevoren geen uitgewerkt plan van wat ik wil filmen”, vertelt hij. “Mijn grootste doel is om te laten zien hoe leuk het hier is, want als de wijk in het nieuws komt, is dat vaak negatief. Ik wil de positieve kant laten zien en de jongeren motiveren dat ze naar onze projecten komen.”