Bredase Vredesprijs
Actueel
Sponsoren
Contact
2019 Hans Veltman
2018 Mo Omar
2017 Rob Suurmond
2016 Henny en Kees de Wit
2015 Jan Hopman
2014 Familie Meijers
2013 Ria Bekkers
2012 Wout Bastiaansen
2010 Zr. Martia van der Burgt
2009 Mieke Frankfoorder-Boevé
2008 Wim Roording
2007 Jo van Hulten
2006 Gemmy van Laere
2005 Henk Zwaan
2004 Simon Sihasale
2003 Klaas de Bruijn

Klaas de Bruijn houdt zich al jaren bezig met het verbeteren van contacten tussen Oost- en West-Europa.

De inmiddels 70-jarige De Bruijn reisde in 1984 met een aantal andere leden van de Diaconale Contactgroep Breda-Wismar-Arad naar de voormalige DDR. De ontvangst door de inwoners was hartelijk en het contact is al die jaren gebleven. Er zijn bruggen geslagen tussen een aantal Bredase kerkelijke gemeenten en de kerkgemeenschap in Wismar. Na de val van de muur in 1989 werden ook contacten gelegd met de Evangelisch Lutherse Gemeente in Arad in Roemenië. Vanaf 1996 is sprake van een ‘driehoekscontact’. De Bruijn is vanaf het begin betrokken bij de contactgroep die zicht tot doel heeft gesteld de persoonlijke contacten met Wismar en Arad te onderhouden en materiële hulp te bieden aan Arad. Bijna dagelijks is hijbezig met organiseren. De Bruijn wordt beschouwd als de motor van de organisatie. Hij verwerkt aangeboden goederen, legt en onderhoudt contacten en probeert mensen altijd bewust te maken van het feit dat “wij op deze aarde alleen in vrede kunnen leven als wij elkaar ook willen leren kennen, weet hebben van elkaars vreugde en zorgen”.

Voor de wijze waarop hij zich al jaren inzet voor vrede en gerechtigheid, voldoende en volhardend, verdient Klaas de Bruijn de Bredase Vredesprijs 2003.

De prijs werd uitgereikt in de Nassauzaal van de Koninklijke Militaire Academie. Uit handen van loco-burgemeester J. Oomen ontving de Bruijn een afbeelding in acryl van een dorp in Koerdistan, gemaakt door de Koerdische kunstenaar Ashti Shegani.

De Bruijn reageerde verbaasd op zijn uitverkiezing. “Waarom ik deze prijs krijg, begrijp ik absoluut niet. Maar we gaan morgen wel gewoon weer door!”

Bredase Vredesprijs
Actueel
Top gewaardeerden
Sponsoren
Contact